Hugo Junkers
Hugo Junkers schreef luchtvaartgeschiedenis met zijn vliegtuigen, vooral de J 1, de F 13 en de JU 52. Zijn uitvindingen en prestaties maakten de weg vrij voor de burgerluchtvaart. Zijn uitvindingen en verwezenlijkingen effenden het pad voor de burgerluchtvaart. Ze worden vandaag de dag nog steeds gebruikt, in elke Airbus en Boeing die hoog boven onze hoofden vliegt. Natuurlijk brengen tijden innovaties met zich mee en het begin van de 20e eeuw was er bijzonder rijk aan. Maar het was Hugo Junkers die, door zijn onvermoeibare onderzoeksdrift en vastberadenheid om tegen de weerstand in de hoofden van zijn collega's te vechten, deze ontwikkelingen consequent realiseerde en, in tegenstelling tot de mening van die tijd, metaal liet vliegen. In 1910 patenteerde hij het idee om de stutten, de aandrijving en, indien mogelijk, de vracht en passagiers van een vliegtuig in een hol lichaam onder te brengen. De zogenaamde dikke vleugel is vandaag de dag vanzelfsprekend en wordt wereldwijd gebruikt.
Hugo Junkers ontwierp geen van zijn vliegtuigen zelf. Hij wist hoe hij talent moest herkennen en stimuleren en hoe hij naar een gemeenschappelijk doel toe moest werken. Als gevolg daarvan is de naam van een ontwerper die Hugo Junkers kon inhuren en uitdagen om zijn visie te verwezenlijken, altijd nauw verbonden met elk Junkers-vliegtuig. Door deze houding herkende hij ook al vroeg het potentieel van het Bauhaus, dat onderzoek, kunst en vakmanschap niet langer los van elkaar zag, en werd hij een van de bekendste mecenassen van het Bauhaus in die tijd.
Als resultaat van zijn onderzoek, waarvoor hij een windtunnel bouwde en op het dak van zijn eerste onderwijsfaciliteit, de RWTH Aken, bouwde, ontstonden vliegtuigen die ook visueel baanbrekend waren. Tegenwoordig lijken ze misschien onhandig, maar als je ze vergelijkt met de "vliegende dozen" van vroeger, wordt de revolutie duidelijk.
De Junkers A50 - gestroomlijnde pure vorm
De Junkers A50 Junior is een uitstekend voorbeeld van de gestroomlijnde vorm van een Junkers-vliegtuig. Het was puur ontworpen als sportvliegtuig en daarom was het reduceren van het gewicht hier bijzonder belangrijk. Dit leidde tot de gereduceerde, smalle romp, die er vandaag de dag nog steeds bijzonder esthetisch uitziet.
De perfecte, prachtige vorm van zijn vliegtuigen en het feit dat technologie die meer dan honderd jaar oud is, vandaag de dag nog steeds geldig is, blijven keer op keer inspireren. Twee Hugo Junkers-modellen, gebouwd door Junkers Flugzeugwerke, zijn momenteel weer in de lucht, vrijwel trouw aan het origineel. De motoren zijn geëvolueerd en dienovereenkomstig aangepast, en de digitalisering is natuurlijk in de instrumentatie verwerkt. De basisvorm hoefde echter nauwelijks gewijzigd te worden en piloten kunnen nu veilig en efficiënt vliegen in een legendarisch vliegtuig dat zichzelf een tijdloze klassieker mag noemen.
Ook op het gebied van horloges denkt Junkers niet alleen aan gisteren. De ontwikkeling van een draagbaar horloge gaat natuurlijk terug tot de 15e eeuw. Hun vorm is ook niet veel veranderd. Horloges spelen om verschillende redenen een belangrijke rol in de luchtvaart. Net als nautische instrumenten zijn ze altijd een integraal onderdeel geweest van stuur- en navigatie-instrumenten. Met onze analoge uurwerken willen we de mensen van vandaag een accessoire voor het dagelijks leven geven dat hen herinnert aan de prestaties van de mensheid, hun eigen stijl weerspiegelt en het praktische gebruik ervan tot een constante bron van plezier maakt. De geest van uitvinding en luchtvaart zit diep geworteld in ons DNA. Junkers horloges werken momenteel aan een zeer speciale materiaalinnovatie in samenwerking met de vliegtuigfabrieken. Wie zegt dat een innovatie niet kan worden overgedragen van de ene discipline naar de andere, van het verleden naar het heden?
De speciale Junkers A 50 editie
De Junkers A 50 special edition wordt geleverd met een geappliqueerd vliegtuig op de wijzerplaat van gegolfd metaal, wat u telkens wanneer u naar het horloge kijkt doet denken aan het gevoel van vliegen over bergen en dalen in een open sportvliegtuig. Omdat het is uitgerust met een GMT-uurwerk, kan een individuele tweede tijdzone worden ingesteld.